Може да се прилагоди по вкус, може да се јаде топло или ладно. Идеално како мезе или прилог, со малку сос, чиста десетка!
Потребни состојки:
- 500 гр палента
- 1,5 литри вода
- 1 полна лажичка сол или по вкус
- 100 гр рендан пармезан
- Бибер по вкус
- Други зачини, исто така, по вкус
- Коцка путер за подмачкување на мувла
За поховање:
- 3 јајца
- Малку сол
- Околу 100 гр брашно
- Околу 200 гр презла
- Масло за пржење
По избор:
- грчки јогурт или некој друг сос по ваш избор
Подготовка:
- Истурете вода и сол во тенџерето и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, додадете ја палентата и тргнете ја од оган, мешајќи постојано, за да не настанат грутки, потоа додадете пармезан и бибер и соединете.
- Потоа смесата префрлете ја во правоаголна тава (33х23см, можеби малку поголема) која претходно сте ја намастиле со путер и рамномерно израмнете ја. Оставете во тава да се излади целосно, може да се стави и во фрижидер.
- Оладената палента исечете ја на 20 коцки. Додадете сол во јајцата и матете со вилушка, подгответе брашно и презла.
- Секоја коцка натапкајте ја од сите страни во брашно, потоа во јајца и на крај во презла. Пржете ја палентата во малку подлабоко масло, ставете ја пржената палента на чинија обложена со салфетка да се исцеди.
- Послужете со грчки јогурт или сос по ваш избор, магдонос или босилек.