Никогаш не сте пробале вакви ванилици
Познатите традиционални ванилици се комбинираат со џем и се валкаат во шеќер во прав. Овој рецепт е малку поинаков.
Направете ги со кисела павлака и уживајте во новиот вкус на добро познатите колачи.
Ако сакате, можете да додадете путер или маст, а можете да славите ванилин или обичен шеќер. Количината на шеќер е по ваш вкус.
Состојки:
1/2 кг брашно
200 гр путер
4-5 лажици кисела павлака
кора од лимон
2 жолчки
1 кесичка ванилин шеќер или
шеќер по вкус
Подготовка:
Изматете го путерот додека не стане пенест, потоа додадете ја павлаката (2-3 лажици) и кората од лимон. Соединете и додадете го просејното брашно. Промешајте малку, потоа додадете ги жолчките и уште 2 лажици кисела павлака. Замесете тесто. Потоа развлечете го тестото да има дебелина на прст. Извадете кругови со чашка ракија. Се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 150-180 ° C околу 10 минути. Ванилците треба да останат бели кога ќе ги извадите. Премачкајте ги со џем и спојте ги.
Пријатно!