Психологот и експерт за храна Грег Такер вели дека сладоледот е „смирувачка“ храна која многумина ја поврзуваат со среќни спомени од детството, па затоа верува дека омилениот вкус на сладолед кажува многу за нашата личност.
– Сладоледот ни носи емоционална корист, исто како што бебињата користат млеко што ги смирува и утешува – рече Такер, кој сладоледот го нарече „храна на среќата“: не е изненадувачки, вели тој, дека неговиот избор кажува многу за нашата личност.
Наиме, тој верува дека лижењето сладолед не воведува во порелаксиран и помирен момент на вистинско уживање и наградување, а вкусот што го претпочитаме открива некои од нашите црти на личноста:
Ванила: идеализам, искреност, невиност
Чоколадо: сензуалност, заведување, склоност кон флертување и драматизирање
Јагода: атрактивност, наивност, невиност
Солена карамела: Лежерност, безгрижност, самодоверба
Минт: хедонизам, верност, опуштеност
Рум: неконформизам, бунт, безгрижност
Ф’стаци: софистицираност, упорност, добар стил
Лешник: сигурност, природност, сталоженост