Прекрасна мека кора со ореви и крем од жолчка, сите прелиени со глазура од чоколадо
Состојки за 2 кори:
- 10 белки
- 10 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- 100 гр несквик, чоколади или нешто слично, ако не можете да имате какао за да го замените, тогаш 4 рамни лажици
- 200 гр мелени ореви
Крем:
- 500 мл млеко
- 10 лажици шеќер
- 10 жолчки
- 4 лажици брашно
- ванила по желба
- 200 гр путер или маргарин
Глазура:
- 100 гр црно чоколадо
- 3 лажици масло
- 2 лажици млеко
Посипете ореви одозгора ако сакате, може и не мора
Подготовка:
Изматете 5 белки со 5 лажици шеќер за да добиете силна пена.
Додадете 50 гр несквик, 100 гр мелени ореви и 2 лажици брашно.
Лесно соединете сè и истурете во обложен голем плех (40х30 см) и печете во загреана рерна на 180 степени.
Печете помеѓу 15 – 20 минути.
Ќе видите дека кората е готова кога ќе почнат да се затегнуваат рабовите, внимавајте да не претерате за целата кора да биде тврда.
Може да ги измешате сите состојки за кората одеднаш и да ја поделите на 2 дела.
Испечените два бисквити се ладат и се сечат по ширина, за да се добијат две помали кори и така ќе добиете 4 кори со големина на половина голема тава.
Изматете ги шеќерот, жолчките и брашното со малку млеко, а остатокот од млекото ставете го на тивок оган да зоврие.
Варете ги жолчките и со постојано мешање гответе го филот и оставете да се излади.
Изматете го путерот на собна температура, а потоа додадете го изладениот крем и изматете.
Нанесете го филот помеѓу корите, 1/3 од филот на секоја кора, последната кора не се премачкува.
Ако ви е полесно премачкајте ја секоја кора одделно и потоа наредете ги една врз друга, за да имате иста количина фил врз секоја, како ви е полесно.
Растопете го на пареа или микробранова печка чоколадото со масло и млеко и премачкајте го колачот.
Не мора да внимавате да е совршено затоа што ќе поросите со ореви, така што ништо нема да се види.
Оставете да отстои неколку часа, а потоа послужете.