Вкусно, кремасто, се топи во уста и не се пече! Слатката Султанова сарма ќе ве заведе на прв залак (РЕЦЕПТ)

27 јануари, 2021
Screenshot_1

Прекрасно, а толку лесно што се топи во устата! Слатката Султанова сарма или како што уште се нарекува паша локум, со својата ориентално рафинирана нота од кокос и чоколадо, ќе ги освежи слатките менија на секое домаќинство. Но, не само тоа, оваа благо е прилично лесно за правење и може да стане десерт кој со задоволство ќе сакате да го подготвите за вашето семејство.

Состојките се исто така едноставни, веројатно повеќето ги имате дома, поради што вистинската магија се случува во процесот на правење во кој воопшто нема печење. Идеално за зен моменти во кујната додека сте далеку од сè во вашиот сладок свет, создавате вистински мали ремек-дела.

Состојки:

 300гр шеќер

1л млеко

100гр путер

60гр густин

120гр брашно

30гр какао

1 ќесичка ванилин шеќер

100гр кокос

150-200мл слатка павлака

Подготовка

Измешајте шеќер, брашно, какао и густин и додадете 200 мл млеко во смесата. Ставете го остатокот од млекото да зоврие, а потоа измешајте ја претходно направената смеса во зовриеното млеко и мешајте на тивок оган додека содржината не се згусне како пудинг.

Оставете ја смесата настрана и потоа промешајте го путерот додека не се стопи целосно и не се соедини со смесата (може да користите и миксер).

Подгответе квадратна стандардна тава за печење (можете да ја обложите со хартија за печење), а потоа рамномерно распоредете го кокосот * по дното на плехот за печење.

Смесата што претходно сте ја зготвиле истурете ја на плехот со кокос додека е сè уште жешка и внимателно распределете ја до аглите и оставете ја да се излади целосно.

Направете шлаг од слатката павлака и потоа рамномерно распоредете ја преку оладената смеса во плехот.

Со нож пресечете ленти широки околу 5 см и секоја лента исечете ја на половина. Завиткајте ја секоја лента внимателно со лесен притисок, така што сармите нема да се сплеснати. Voilà!

* кокосот може да се замени во мелени бисквити

escort - Korsan taksi