Ако сакате пецива, тогаш треба да знаете дека можете лесно да ги направите сами
СОСТОЈКИ:
- 300 мл млеко
- 15 гр. свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 4 лажици маслиново масло
- 550 гр брашно
- 3 лажици кајмак
- сол
ПОДГОТОВКА:
Раскрѓете го квасецот во млако млеко и додадете шеќер. Мешајте. Кога ќе надојде, истурете во длабок сад , додадете малку брашно, маслото и сол.
Додадете брашно за да добиете помеко тесто, месете најмалку 5-6 минути за да дозволите тестото да се „наполни“ во воздух и да стане мазно за да не се лепи за прстите. Покријте да се одмори околу 30-40 минути на собна температура.
Протресете на маса, малку промешајте и одделете 10 парчиња тесто приближно еднакви на малку, процесирајте ги во ваши раце за да формирате топка.
Покријте да се одмори 15 мин. Расукајте го секое топче на масата што е можно потенко и премачкајте го со кајмак. Завиткајте во тенки ролни. Исечете на средината и плетете во плетенка. Се редат на плех и се покриваат да нараснат.
Премачкајте со жолчка и лажица маслиново масло. Посипете со морска сол по желба. Печете на 220 степени околу 20-30 минути.