Жешкиот нов тренд на храна се врати во веќе лошата година и е поопасен отколку што звучи на почетокот. Иако сите сме уморни од својата храна и снемуваме идеи за рецепти, има ограничувања.
Уште во 2016 година, готвачот на YouTube Џонатан Маркус одлучи да проба пржена вода. Тој не сметаше дека тоа е одлична идеја. Всушност, тој го создаде за настанот „Глупаво срање што никому не му треба и страшни идеи за Хакатон 2.0“. Но, тој сепак сакаше да види дали ќе успее, и успеа.
За да направи пржена вода, тој користеше калциум алгинат како мембрана за задржување на водата пред печењето. Во тоа време, тој ги предупреди сите да не се обидуваат сами да го прават ова.
„Ова е потенцијално многу опасно“, напиша тој на својот канал. “Ако истекува вода додека топката се пржи во врело масло, може да експлодира, прскајќи масло насекаде. Не обидувајте се без соодветни мерки на претпазливост. Не консумирајте додека не се излади или може да се изгорите. Тие исто така немаат особено добар вкус “
Години подоцна, ТикТок и другите јутјубери го прифатија овој тренд.