ВЕЧЕРВА ЗАДОЛЖИТЕЛНО СТАВЕТЕ ГО ОВА ПОД ПЕРНИЦАТА И ЌЕ СЕ СЛУЧИ ЧУДО: Наутро ќе дознаете каква судбина ве очекува!

23 април, 20220
251877_profimedia0499135079_ls

Испочитувајте го овој обичај

Велики петок се смета за најтажниот ден на христијанството и со него се поврзуваат голем број обичаи и верувања.

Денес, Црквата се сеќава на настаните кои непосредно му претходеле на Христовото распнување – од моментот кога Исус бил изведен пред судот, до моментот кога бил симнат од крстот и положен во гроб кој го чувале војници за да спречат некој да го украде тело.

Денеска постиме строго, не пееме, не се радуваме, а до Велигден, неделата кога Исус воскресна, црковните ѕвона не бијат бидејќи симболизираат радост.

На Велики петок, плаштеницата се става во храмовите на специјално украсена маса што го симболизира Христовиот гроб, пред олтарот. Во некои делови е обичај верниците по бакнувањето на плаштеницата да ползат под масата на која е поставена плаштеницата. Според народното верување, доколку во тој момент се молат на Бога и помислат на некоја убава желба, таа сигурно ќе им се оствари.

Денеска не ги зимајте иглите и клинците… старите велат, не е добро! Овој ден се нарекува и „Распнат петок“, па се верува дека денес не треба да допирате остри предмети за да не ги „повредувате Исусовите рани“. Затоа денес не работат чевларите и кројачите.

Исто така, се верува дека девојките кои на овој ден ќе наберат цвеќе од црковната капија и ќе го стават под перница ноќта спроти Велика Сабота, ќе го сонуваат тој што им е предодреден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi