ВОДАТА сама не е доволна: Чистењето на куќата по КРЕЧЕЊЕ ќе биде многу полесно со овие совети

30 март, 20220
porodica-krecenje

Внимавајте на теписите и мебелот

Со затоплувањето на времето, многу луѓе почнуваат да размислуваат за реновирање на својот дом.

Се разбира, ништо не го освежува просторот подобро од свежата и различна боја на ѕидовите, така што прво на ум ни доаѓа кречењето.

Секој кој неодамна кречел знае дека овој процес остава траги на облеката, мебелот и подот, кои не секогаш можат да се отстранат само со вода.

Сепак, без многу мака, можно е да се отстранат сите дамки, дури и оние најмалите и закоравените.

  1. Дамки на облеката

Најдобро би било рачно да ги отстраните дамките од боја од облеката, со четкање на ткаенината во топла вода. Можете да ја натопите маицата или другата обоена облека со алкохол и да ги изгребете дамките со четка.

Ако сте го извалкале тепихот, треба да бидете малку понежни. Најдобро е да користите тап предмет за да ја изгребете дамката и да правите движења во насока на ткаењето.

  1. Прозорци и радијатори

Најдобро е да ги отстраните дамките од боја со разредувач, но внимавајте бидејќи може да ја оштети површината. Затоа прво нанесете го разредувачот на поскриен дел.

Најлесен начин да ја отстраните свежата боја од мазни површини и радијатори е со влажна крпа, а исушената боја можете да ја изгребете со тап нож. Можете да ја изгребете бојата од стаклото и другите тврди површини со брич, но прво добро испрскајте со средство за чистење стакло за да ја омекне бојата.

  1. Парафин

Чистењето на приборот, како ролери и четки, исто така може да биде вистинска мака ако бојата се исуши. Боите на база на вода лесно се отстрануваат со миење на четките во вода.

Најлесен начин за отстранување на маслените бои е со парафински растворувачи, исплакнете, измијте со сапун и повторно исплакнете.

  1. Разредувач

Кај маслените бои, ефикасен е и разредувачот. Кога го користите, потребно е да се внимава, бидејќи производите што содржат ацетон и други растворувачи може да ја оштетат бојата и да го отстранат лакот, ако, на пример, ги отстранувате дамките од столаријата.

  1. Леплива лента

Лепливата лента е најдобар начин да се заштитат „несмасните“ парчиња мебел, но само ако се отстрани веднаш по бојадисувањето, бидејќи ако бојата се исуши, вадењето на лентата може да биде тешко, особено ако сте користеле маслени бои.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma