ЕВЕ ЗОШТО ЈА ГЛЕДАМЕ МЕСЕЧИНАТА ПРЕКУ ДЕН: Не можете ни да претпоставите

7 мај, 20220
961435_profimedia0617545986_ls

Еве кога е најдоброто време за овој феномен!

Една од најраните работи што ги научивте е дека Сонцето е голема жолто-бела топка на небото во текот на денот, додека Месечината ја менува формата и сјае ноќе. Тоа е повеќе или помалку точно. Сепак, сигурно сте забележале како понекогаш се појавува во средината на денот.

Зошто се случува ова?

Во текот на денот не можете да видите ниту една ѕвезда, но Месечината понекогаш е видлива. Ова е поврзано со положбата на Месечината на небото.

Како што Месечината се врти околу Земјата, така и Земјата се врти околу Сонцето. Се појавуваат воочените „движења“ на Месечината и Сонцето што ги гледаме на небото. И затоа Месечината е директно на ниво со Сонцето еднаш месечно, па добиваме полна Месечина.

Тоа значи дека изгрева точно како што заоѓа сонцето и обратно. Остатокот од месецот (околу 29,5 дена) не се толку прецизно поставени, што значи дека Месечината може да биде „надвор“ пред зајдисонце или по изгрејсонце, во зависност од тоа дали е пред или по полна месечина, пишува „24sata.hr“.

Mesec

Најдобро време за гледање на дневна Месечина е кога таа е под агол од 90 степени со Сонцето, односно кога е во првата или последната фаза од тромесечието. За време на младата месечина, кога не можете да ја видите ноќе, бидејќи нејзината светла страна е свртена од земјата, Месечината е сè уште „надвор“ во текот на денот, но е премногу блиску до сонцето. Сончевата светлина целосно ја крие. Иако сјае, не испушта никаква светлина сама по себе, туку ја рефлектира светлината на Сонцето.

Сè уште се прашувате зошто не можете да ги видите ѕвездите во текот на денот?

Научниците велат дека можете, но мора внимателно да гледате. Месечината е многу поблиску до Земјата од која било од овие ѕвезди, што ја прави да изгледа посветла. Но, во текот на денот, преку добар телескоп можете да видите повеќе небесни тела, како што се Венера, Јупитер и некои други ѕвезди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi