Изгледа како неверојатна оптичка илузија која прикажува кругови во различни бои, но дали можете да погодите која боја се СИТЕ кругови?

2 март, 20220
Screenshot_9

Color Illusion е создадена од професорот Дејвид Новик од Универзитетот во Тексас, кој води сопствена веб-страница за илузија на бои.

 

Сликата наречена Vivid Spheres 9 вклучува осум точки со линии низ кои изгледаат како кругови со различни бои, но професорот објасни дека бојата на точките всушност воопшто не се разликува.

 

Тој во индексот на своите илузии напишал: „Сферите изгледаат како портокалова и сина, но всушност се идентични, со основна боја RGB 220, 255, 187.

 

„Намалувањето го зголемува ефектот.“

 

Друга слика што ја направи Новик во 2018 година, наречена Конфети, го преплави интернетот, собирајќи илјадници ретвитови и лајкови.

 

Новик претходно објасни дека „Манкеровите“ илузии настануваат поради хоризонталните ленти кои имаат различни бои и вкрстени кругови, што е општо познато како илузија на Манкер-Вајт.

 

„Илузијата на Манкер се чини дека е функција на кадрирање на боите, кои имаат тенденција да ја тонираат централната [форма]“, рече тој.

 

„Очигледната боја на централниот круг е мешавина од боја на кадрирање во преден план и боја на кругот“.

 

Новик редовно ги споделува своите оптички илузии на Твитер и ги архивира на јавна веб-страница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi