Илузија која ќе ве натера да го ставите прстот на чело: Колку стапчиња има на илустрацијата?

5 март, 20220
Screenshot_1

Оптичката илузија со стапчиња е уште една загатка која ќе го збуни вашиот мозок. Задачата е да преброите колку ги има на сликата…

 

Добро погледнете ја фотографијата на која се наоѓаат правоаголни лостови. Бројте ги лостовите од почеток и ќе откриете дека се 8, но ако ги бројте од крај ќе дојдат 7.

 

Кога малку подобро ќе ги погледнете краевите ќе видете од десната страна на сликата дека нешто не е во ред и дека лостовите не се потполни.

 

Првите 5 лостови (кога броите од врвот на фотографијата) се потполни т.е. создаваат облик на правоаголник, но нештата потоа стануваат збунувачки.

 

 

 

 

 

На сликата всушност се 6 лостови.

 

5 потполни лостови кои може јасно да ги видите кога броите од врвот на фотографијата т.е. задниот лост (оној кој е најблиску до вас). Двата лостови кои се на крајот не се потполни т.е. создаваат вешта оптичка илузија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi