Кога садовите стануваат отровни: Зошто изгребаните тавчиња треба да се фрлат и кои садови се најбезбедни

23 јануари, 20220
cast-iron-42295791920-830x0 (1)

Знаевме дека треба да внимаваме кога купуваме пластика и дека одредени етикети покажуваат дека е опасно да се користи и пакува храна. Но, дури и садовите што можеме да ги купиме во престижните продавници можат да бидат отровни, тоа е веќе новост, пишува РТС.

Дури три производи од познат бренд се повлечени поради хемиски ризик, па не можеме а да не се запрашаме на што треба да внимаваме при купување на садови?

Кога купуваме садови, повеќето од нас се грижат за тоа како изгледа.

– Кога купувам садови не внимавам на материјалите, најмногу ми е важно каква боја е, дали одговара на останатите садови, кујна и слично – вели една домаќинка.

– Досега купував порцелан, веќе не купувам, не ми треба, а се долготрајни, долго траат. Во спротивно, дното на тенџерињата и тавите мора да биде поцврсто, а не тенко бидејќи тогаш храната брзо гори – додава друг.

Од пазарот во Србија неодамна се повлечени чаши, чинии и садови од позната марка бидејќи се покажало дека не се безбедни за употреба.

Лабораториските испитувања утврдиле дека содржат поголем процент на олово и кадмиум од дозволеното и дека можат да го загрозат здравјето, се наведува на веб-страницата на системот за предупредување за небезбедни производи.

– Можат да содржат метал во својата структура, па може да содржат и боја, која има метална обвивка, која денес е доста популарна бидејќи одредени метални соли имаат различни бои и им даваат различна убавина на садовите – објаснува д-р Александар Стоисављевиќ, од Центар за иновации на Хемиски факултет.

Стаклените садови се најбезбедни

Најбезбедно е да се користат стаклени садови или природна необоена керамика, велат експертите. Вториот совет е да ги читате декларациите и да не користите оштетени производи. Емајлирани садови се препорачуваат за подготовка и складирање на храна.

На пример, емајлот е всушност заштитен слој кој го покрива металот и е многу важен – доколку се изгребе едно такво тенџере, веднаш да го ставиме надвор од употреба.

Кога контејнерите се оштетени, изгребани или скршени, токсични материи може да се ослободат за време на подготовката или складирањето на храната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi