Малку е потребно за улиците да добијат душа: Овој уметник поправа тротоари со шарени мозаици

10 февруари, 20220
62228666

Да имавме по една паричка секогаш кога ќе видиме пукнатини или дупки на тротоарот додека шетаме низ градот. Повеќето од нив стојат вака со години: некои ги виткаат зглобовите во нив, а веќе искусните и навикнати знаат каде да скокаат.

За некои пречка, за други инспирација – вака би можел да се опише потфатот на францускиот уметник Емемем од Лион, која ги поправа француските тротоари и ги претвора во мали уметнички дела достапни за секого.

Започна со „крпење“ пред неговата улица која во тоа време изгледала како обична, стара, темна и досадна улица. Изработил мали шарени украси со парчиња керамика кои веќе ги имал во работилницата, а кога со задоволство ја гледал завршната работа се родила љубов. Тој започнал друга акција, па друга, па друга…

Набрзо го покрил својот град со повеќе од 350 мали уметнички дела, поради што бил поканет во други земји, од Норвешка и Шкотска до Германија и Италија и во градовите низ Франција.

Својот метод на работа го опишува како „флекирање“, чин на љубов, поправка и присвојување на просторот, т.е. јавен простор кој често го запоставуваме и треба да биде природен како домот што го имаме во четири ѕида. Ги пополнува пукнатините и дупките на тротоарите со керамика, стакло, камен или кој било материјал што се покажува како доволно издржлив.

Навечер прави уметнички интервенции, за наутро да ги пречека минувачите со пријатни изненадувања. Ги смета за еден вид љубовна порака.

Станува збор за постапка која потсетува на познатата јапонска техника Kintsugi, во која пукнатините во керамиката се прифаќаат и поправаат со полнење со злато. Филозофијата зад ова е да се прифати несовршеноста и да се најде убавина во оштетеното и скршеното. Тоа доаѓа како мешавина од чувства на жалење поради нешто што не успеало, но и потреба да се прифати промената. Преточена во пракса (и злато), создава нешто ново, поубаво од порано.

Во оваа смисла, тоа е применливо и за човечкиот живот – промените треба да се прифатат и грешките, скршениците и немилите настани да се прифатат како дел од животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi