Не е секогаш добар знак: Што значи кога ќе ви слета бубамара?

25 март, 20220
bubamara-na-ruci

Тоа е поврзано со Богородица

Во нашиот народ, но и ширум светот, луѓето со генерации негуваат и пренесуваат различни верувања поврзани со бубамарите, како еден од главните симболи на пролетта.

Оваа мирна бубачка која ја има во неколку бои е многу корисна за луѓето кои негуваат цвеќиња или садат зеленчук, бидејќи бубамарата ги одбива штетните инсекти.

Веројатно поради тоа, во многу култури се смета за симбол на среќата.

На Далечниот Исток, се верува дека бубамарите се одредена енергија и влијаат на портите на чакрата. Која точно ќе биде засегната зависи од нивната боја.

Верувањата кои ни се поблиски, а кои доаѓаат од европските земји, најчесто се поврзани со убави нешта. Кога ќе забележите бубамара на вашата кожа или облека, тоа може да значи неколку работи.

Бубамарите, како што знаете, се појавуваат на пролет, па затоа се сметаат за симбол на повторното раѓање и плодност.

Од античко време, бубамарата се смета за симбол на среќа и просперитет ширум светот. Англискиот термин „ladybug“ е кратенка за „Our Lady’s bug“, што би можело да се преведе како господска бубачка. Под „lady“ се подразбира Богородица.

Покрај Велика Британија, бубамарата се смета за силен христијански симбол и знак испратен од Дева Марија и во Италија и Германија. Во православните култури, бубамарата се поврзува со култот на Архангел Михаил.

Во Франција се верува дека бубамарата им помага на луѓето кои се чувствуваат лошо. Таа им дава утеха и ги претвора негативните мисли во позитивни. Кога ќе слета на раката на млад човек, се верува дека наскоро му предвидува брак.

Девојките кои нетрпеливо чекаат брак, ставаат бубамара на врвот од показалецот. Девојката тогаш, според верувањето, треба да ги одбројува секундите додека бубамарата да полета, а колку повеќе секунди ќе поминат толку повеќе години ќе поминат пред нејзиниот брак.

Холанѓаните веруваат дека слетувањето на бубамарата на венчаницата на невестата предвидува дека таа ќе има многу деца. Црвената боја на бубамарата потсетува на оган и крв и го симболизира животот и љубовта, па се верува дека му пренесува среќна порака на оној на кој ќе слета или симболизира нечиј копнеж по вас.

Ако некој забележи мртва бубамара на облеката, тоа може да носи лош знак. Според некои верувања, мртвата бубамара треба да ви каже дека постои некаква опасност во вашето опкружување или да симболизира крај на добар, убав или успешен период.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi