Нутриционистите со години забележуваат дека квалитетниот појадок е основа за одржување на нормална телесна тежина и, воопшто, за здрав организам.
Стручњаците често истакнуваат дека еден од најдобрите можни избори е протеинскиот појадок, односно оној кој дава сила, го продолжува чувството на ситост, помага во регулирање на нивото на шеќер во крвта, гради мускулни и коскени клетки, го зајакнува имунитетот и ја одржува нормалната тежина.
Една од омилените опции се јајцата, а тие често се комбинираат со храна за која нутриционистите тврдат дека е една од најлошите работи што можеме да ги внесеме во организмот. Се работи за – виршли.
Според студијата на Универзитетот во Мичиген, чии наоди се објавени во научното списание Nature Food, истражувачите анализирале дури 5.800 намирници. Тие ги рангираа според тоа колку негативно влијаат и на човекот и на околината и открија дека ако замениме само 10 отсто од дневниот калориски внес на говедско месо и преработена храна со нешто здраво – како што се овошје, зеленчук, јаткасти плодови, мешунки и некои морска храна – можеме да го намалиме нашиот јаглероден отпечаток за една третина.
– Набљудувајќи ги факторите на ризик како што се натриумот и трансмасните киселини во виршлите и споредувајќи ги со „придобивките“ како полинезаситените масти и влакна, доаѓаме до конечната вредност од 36 минути живот што секоја виршла му ги одзема на поединец – ова посочува студијата.
Понатаму беше утврдено дека путерот од кикирики може да го продолжи животот за 33 минути, додека лососот дава дополнителни 16 минути.