За да направите вкусно јадење, потребни ви се само њоки, сланина, малку пармезан и уште неколку состојки кои ќе ја комплетираат целата атмосфера.
Доколку сакате брзо и вкусно јадење, ароматичните њоки со сланина се вистинскиот избор за вас.
Состојки:
400 гр њоки
лажица маслиново масло
две чешниња лук
250 гр сланина
оригано, мајчина душица
малку свеж магдонос
150 гр пармезан
сол, бибер
Подготовка:
Варете ги њоките во посолена зовриена вода додека не испливаат на површината, а потоа исцедете ги и оставете ги на страна. Во голема тава загрејте маслиново масло, додадете цели чешниња лук, па пржете минута-две, за лукот да ја ослободи аромата. Потоа извадете ги чешнињата и додадете ја сечканата сланина во тавата. Мешајте додека сланината не добие убава боја. Додадете ги исцедените њоки, мешајте уште три до четири минути, па посолете, побиберете и додадете мајчина душица, оригано и магдонос. Тргнете од оган и префрлете во соодветен сад. Одозгора ставете пармезан исечен на ленти и послужете веднаш.
Пријатно јадење!