Редовното консумирање на храна богата со пробиотици како кисела зелка може да го намали ризикот од инфекција.
Веројатно сте слушнале дека пробиотиците се природни лекови полни со добри бактерии кои благотворно делуваат на нашата цревна флора и, според мислењето на научниците, го поттикнуваат развојот на добри бактерии во цревата.
Сепак, може да дојде до нерамнотежа на добрите бактерии во одредени здравствени состојби како што се дебелина, метаболички синдром, дијабетес тип два, потоа нездрави навики во исхраната, фактори на животната средина исто така може да влијаат, како и употребата на антибиотици.
Затоа за нас најдобрата храна е полна со добри бактерии, а тоа е главно природно ферментирана храна.
Јогурт
Јогуртот е еден од најпознатите пробиотици, кој ја содржи добрата бактерија Lactobacillus orbifidobacteria. Освен тоа, јогуртот е одлично решение за проблеми со грчеви, гасови и други стомачни проблеми.
Кисела зелка
Го зајакнува имунитетот, го подобрува варењето и го намалува стресот. Нискокалоричниот и суперхранлив зеленчук е уникатна комбинација на витамини А, Б, Ц, Е и К, минерали манган, селен, калциум, калиум, магнезиум и омега-3 масни киселини.
Редовното консумирање на храна богата со пробиотици како кисела зелка може да го намали ризикот од развој на инфекции како што се настинки и инфекции на уринарниот тракт.
Сирења
Природните пробиотици може да се најдат во сирењата како моцарела, чедар и гауда. Не е важно дали се работи за младо сирење направено од козјо, овчо или кравјо млеко, но козјото и овчо производите се секогаш попосакувани поради помалку казеин и лактоза во кравјото млеко.
Кефир
Како што се зголеми интересот за пробиотици во последниве години, така и популарноста на кефирот – ферментиран млечен пијалок богат со бактерии кои го поддржуваат варењето, имунолошката функција и апсорпцијата на хранливи материи, додека ги држат под контрола штетните патогени.