Колку често јадете салата за ручек или вечера наместо варен оброк? Што е диетална храна за вас? Салатите како оброци се богати со храна, така што нивната хранлива вредност може да биде повеќе од доволна за да го замени обичниот оброк.
Затоа, тие се многу поинтересни бидејќи благодарение на комбинирањето и експериментирањето, секој ден може да се создаде нова. Туната во комбинација со свеж сезонски зеленчук ни дава бомбастична доза на омега-3 масни киселини, витамини од групата Б и бројни минерали како селен, калиум и магнезиум, кои се клучни за правилното функционирање на нашиот организам.
Салатата од туна што ја подготвивме за вас е лесна, може да биде диетална храна и рецептот е брз, лесен и користи намирници кои се лесно достапни за секого.
Состојки:
(за две лица)
1 пакување медитеранска салата
1 грст зелена салата
1 домат
1 краставица
1 конзерва туна или една туна
4 лажици варена пченка
1 лажица рендан пармезан
Маслиново масло
Балсамико оцет
Сол и бибер по вкус
Инструкции за подготовка:
1. Сите зеленчуци, пченка и туна послужете ги во поголем сад.
2. Состојките зачинете ги со маслиново масло, балсамико и сол и бибер по вкус.
3. Добро промешајте.
4. Пред сервирање посипете со пармезан.