Најважен е начинот на кој се подготвуваат
Постојат многу студии кои го испитуваат ефектот на жолчките врз развојот на артериосклероза, бидејќи е познато дека се многу богати со холестерол. Поточно, едно јајце има дури 200 милиграми холестерол, што ја прави една од најбогатите намирници со холестерол, вели ендокринологот Тијана Дангубиќ и објаснува како јајцата влијаат на покачените масти во крвта.
– Докажано е дека јајцето е богато со моно- и полинезаситени масни киселини, кои се многу корисни и всушност влијаат на зголемување на добриот холестерол. Овие масни киселини ги има и во авокадото, маслиновото масло и јаткастите плодови. Од друга страна, јајцата се богати и со протеини, железо, каротеноиди, витамин Б12, селен и холин, кои се многу корисни за функцијата на нашиот организам – објаснува таа.
Колку јајца?
Кога станува збор за тоа колку неподелени јајца е здраво да се јадат, „Heart Foundation“ препорачува пациентите со дијабетес и кардиоваскуларни болести и нормално ниво на маснотии во крвта, дека можат да консумираат повеќе од шест јајца неделно, додека претходно се сметаше дека не треба да јадат повеќе од три жолчки неделно. Сепак, начинот на кој тие се подготвуваат е многу важен.
– Најдобро е јајцата да не се пржат туку да се варат, а особено да не се јадат со прости јаглехидрати, туку да се консумираат со здрава храна како зеленчук и леб од цело зрно кој е богат со влакна. Важно е и колку сол се додава при нивната подготовка – советува ендокринологот.
Што ако имате висок холестерол?
Има индивидуални разлики кај луѓето во однос на апсорпцијата на холестерол и затоа не може на сите да им се дава иста количина на жолчки, туку неопходен е индивидуален пристап во препораките, додава д-р Дангубиќ.
– На лицата со покачено ниво на холестерол им е дозволено да земаат до 300 мг холестерол дневно и им треба ограничен внес на жолчки од јајце до максимум три жолчки неделно, бидејќи, како што рековме, само една жолчка има 200 мг холестерол – препорачува ендокринологот.
Изберете органски јајца кои имаат и до четири пати повеќе омега 3 масни киселини, а се богати и со цинк, селен, бета каротеноиди и витамини А, Д, Е, К и Б12, за разлика од јајцата кои не се од органски фарми, советува таа.