Тенот и „квалитетот“ на кожата во голема мера зависат од тоа што јадеме и пиеме.
Д-р Нигма Талиб смета дека многу проблеми со кожата се поврзани со шеќерот, виното, млечните производи и глутенот. Ако можете да идентификувате каков тип на лице имате и што ви предизвикува проблеми, ќе знаете што треба да отстраните од вашата исхрана.
„Шеќер“ лице – симптоми:
На челото има линии и брчки, вреќи под очите, мозолчиња на лицето, цистични акни, потенка кожа, темно сив или блед тен.
Зошто шеќерот го менува вашето лице:
Премногу шеќер може да го ослаби колагенот во кожата и да го зголеми нивото на инсулин, правејќи го лицето да изгледа измиено и тесто. Шеќерот исто така го регулира нивото на бактерии во нашето тело и тоа доведува до промени на лицето, рамената и градите. Шеќерот ги истенчува и веѓите и косата.
„Млечно“ лице – симптоми:
Потечени очни капаци, темни кругови и „вреќи“ под очите, акни и црвенило на лицето, но бледи образи и мозолчиња на брадата.
Зошто млечните производи влијаат на лицето:
Дури и ако не мислите дека сте нетолерантни на лактоза, можеби сте. Како што старееме, ги губиме ензимите кои ни помагаат ефикасно да ја вариме лактозата и тоа може да предизвика нашиот имунолошки систем да ослободува воспалителни хемикалии.
„Глутен“ лице – симптоми:
Акни на челото, образите и вилицата, отечено лице, црвенило на образите и/или црвени точки, како и акни на брадата.
Зошто глутенот го менува вашето лице:
Глутенот предизвикува воспалителни процеси и го остава вашето лице подуено. Може да предизвика и пигментација на кожата, што доведува до старечки дамки, но влијае и на репродуктивната рамнотежа во телото, поради што на брадата се појавуваат хормонални мозолчиња.