Кога сте биле мали сигурно ви кажувале дека не смеете да ја голтнете мастиката за џвакање затоа што ќе ви се залепи желудникот и дека се потребни околу седум години за таа целосно да се свари во организмот.
Иако мастиките се состојат од смола, восок, масти и емулгатор кои не се сварливи во организмот, човечкиот желудник секојдневно прима одредени количини несварлива храна, па со самото тоа не е необично, ниту пак опасно по живот.
Така во моментот кога ќе голтнете мастика, нејзините делови кои не можат да се сварат остануваат во телото се додека желудникот не се избори со тоа, а потоа, по одредено време, тие се исфрлаат од организмот.
Но, приказните за штетното влијание на проголтанире мастики имаат и друга страна за што сведочи фактот дека голем број проголтани мастики во краток рок може да предизвикаат проблеми во варњето, особено кај малите деца.
Тоа се случува ретко, но кога ќе се случи, тогап е потребна итна лекарска интервенција.