Постојат стотици начини за користење на лукот, но ретко се споменува неговото печење.
Имено, печениот лук има исклучителни својства кои лекуваат бројни болести. Доколку не сте го пробале ова досега, ќе ви објасниме како вака подготвениот кромид влијае на организмот.
Имено, се што треба да направите е да ставите главица лук во тава, а само горниот дел да биде отстранет.
Не го лупете, туку така печете го додека не омекне. Кога ќе се испече, извадете го од рерна и оставете да се излади.
За еден ден од овој кромид можете да изедете најмногу 6 чешниња.
Во првиот час, лукот се вари во вашиот стомак и го снабдува телото со хранливи материи. Два до четири часа подоцна, телото се снабдува со антиоксиданси кои се борат против слободните радикали и клетките на ракот.
За четири до шест часа почнуваат да се случуваат промени во метаболизмот и започнува процесот на исфрлање течности и согорување на мастите.
Шест до седум часа подоцна, антибактериските својства на лукот се активираат и се пренесуваат низ телото преку крвта, борејќи се против бактериите на кои сме изложени.
Шест до десет часа подоцна, лукот веќе одиграл улога на клеточно ниво. Во текот на следните 24 часа лукот ќе ги започне следните процеси: регулирање на холестеролот, чистење на артериите и заштита од срцеви проблеми, намалување на крвниот притисок и подобрување на хипертензијата, зголемување на природната одбрана на организмот и подобрување на имунолошкиот систем, отстранување на тешки метали од телото, го продолжува животниот век на клетките.