Го подобрува варењето и го забрзува метаболизмот: Зачин кој благотворно делува на организмот

popara29 декември, 20221min00
587633_nutmeg-gf7596cee3-1280_f

Има посебна арома

Мускатното оревче содржи големи количини на калциум, железо, цинк, магнезиум, фосфор, фолна киселина и растителни влакна, а конзумирањето на овој зачин го поттикнува варењето, ги ублажува металоидите, делува противвоспалително и го забрзува метаболизмот.

Некои истражувања покажуваат дека морското оревче може да помогне и при несоница, а резултатите од едно истражување покажале дека умереното консумирање на овој зачин делува како природен афродизијак.

Сепак, треба да се биде внимателен, бидејќи прекумерното консумирање на овој зачин може да предизвика гадење, халуцинации и повраќање, пишува „Healthline“.

Како што објаснуваат научниците, штетното дејство од прекумерното консумирање на морското оревче се должи пред се на миризливото масло, природно органско соединение кое може да биде многу опасно за централниот нервен систем.

Според нутриционистите, дозволената доза на морско оревче е 5 грама дневно, што е приближно една кафена лажичка.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma