Нискокалорични засладувачи се корисна алатка за создавање на такви производи. Тие можат да го олеснат и значително да го намалат внесот на шеќер и да помогнат во намалувањето на енергетската вредност, без да влијаат на хранливата вредност.
Намалувањето на шеќерот во храната или пијалоците значително влијае на нивниот вкус, што може да влијае на желбата на потрошувачот за некој производ. Затоа нискокалоричните засладувачи се важни состојки во прехранбената индустрија, бидејќи на храната и на пијалоците им даваат пријатен сладок вкус без калории и шеќер. Покрај слаткоста, шеќерот има неколку функции во храната што ја дава. На пример, волуметриска и/или текстурална вредност. Како резултат на тоа, намалувањето на шеќерот во производството на храна понекогаш е покомплицирано отколку едноставно да се отстрани.
Иновациите и напредокот во развојот на рецепти во прехранбената индустрија се незаменлив дел во создавањето на широк спектар на храна и пијалоци кои се засладени со нискокалорични засладувачи. Зголемената разновидност на достапни и одобрени нискокалорични засладувачи, како и фактот што тие можат да се користат сами или во комбинација, е корисна алатка во напорите да се создадат храна и пијалоци со помала енергетска вредност, без губење на нивната хранлива вредност. Со комбинирање на два или повеќе нискокалорични засладувачи, на производителите на храна и пијалоци им е можно да ги приспособат карактеристиките на вкусот и сладоста на барањата на производот и вкусовите на потрошувачите.