Иако понекогаш е многу скап, кафеавиот или жолтиот шеќер не треба да се смета за поздрава алтернатива.
Количината на калории и јаглехидрати во жолтиот шеќер е малку помала отколку во белиот кристален шеќер, но жолтиот шеќер сепак може да има значително влијание врз нивото на гликоза во крвта.
Кафеавиот шеќер е во најдобар случај само делумно рафиниран, и често исто рафиниран како кристалниот шеќер. Како и со секој внес на јаглени хидрати, внесот на кафеав шеќер треба внимателно да се мери. Лесно е да додадете премногу кафеав шеќер, особено кога го додавате во друга храна.
Една лажица кафеав шеќер сè уште содржи околу 60 калории и 15 грама јаглени хидрати, во суштина исто како и кристалниот шеќер. Затоа при конзумирање на ваков шеќер треба да внимавате на количината.