Печурките или „шумското месо“ се фантастичен дар од природата. Постојат повеќе од 70.000 видови печурки. Многу често се користат во кујната, како прилог или главно јадење
Има милион начини за нивно подготвување, но дали знаете како треба да се обработат пред готвење? Некои домаќинки ги мијат, а некои не, вечната дилема е што е правилно.
Печурките НЕ се мијат пред обработка. Можеби не изгледа како добро хигиенско решение, но не грижете се. Шампињоните се одгледуваат и берат што е можно повнимателно, така што не може да стане збор за стандардна нечистотија.
Факт е дека самите печурки содржат премногу вода. Ако ги измиете пред употреба, тогаш тие го губат целиот вкус. Направете го следното нешто и ќе бидат подготвени за употреба.
Отстранете ги особено контаминираните области користејќи нож. Потоа темелно избришете ги печурките со салфетка. Ако се премногу валкани поради некоја причина, тогаш намокрете чиста крпа и лесно избришете ги.
Свежите печурки содржат околу 2% протеини, а сушените дури 20%. Печурките содржат витамини од групата Б и 100 гр шампињони задоволуваат приближно една четвртина од препорачаната дневна количина на витамини Б2 и ниацин (Б3). Тие исто така содржат мала количина на витамини Д и Е.
Печурките кои се одгледуваат на светлина се богати со витамин Д. Што се однесува до минералите, печурките се добар извор на калиум, фосфор и железо. Исто така содржат цинк и бакар и практично немаат натриум, поради што се погодни за луѓе кои страдаат од висок крвен притисок.