Ни претстојат денови кога се очекува пораст на температурите, а една нутриционистка изјави како треба да се храниме и која храна може да не разлади.
Сите веќе знаеме дека не е важно каква храна јадеме во текот на летниот период, бидејќи многу храна може да биде тешка и да придонесе да ја чувствуваме топлината.
Нутриционистката Бранка Мирковиќ направи поделба меѓу храната.
– Храната ја делиме на храна што загрева и храна што го лади телото – рече таа.
Во овие топли денови треба да јадете:
- помали количини на храна
- Многу салати и зеленчук
- незасладено овошје
- Лимонади без шеќер, млаки незасладени чаеви
- млечни производи со малку маснотии, кисело млеко, јогурт, младо сирење
- Намалете ја количината на масло во јадењата и салатите
- Пијте многу вода без адитиви не премногу ладна
- храната да не е премногу ладна
Тешката и мрсна храна е нешто што треба да го избегнуваме, а нутриционистот не потсетува која храна не е добра за нас кога температурите се високи.
Храна која треба да се избегнува
- мрсна и многу зачинета храна, особено лута
- Големи количини на храна
- сладолед со многу шеќер, чоколадо, маснотии, калоричен
- многу разладени сокови, алкохол и разни енергетски пијалоци
- масни сирења и сувомеснати производи
- Разни закуски мрсни и солени, дури и пржени и солени производи од јаткасти плодови
- Претерано ладна и топла храна