Според многу експерти, куркумата е еден од најздравите зачини. Поради неговите лековити својства, Индијците ја доживуваат куркумата како света храна, па оттука и нејзиното име, што буквално значи „чудо на природата“.
Куркумата е богата со влакна, витамини, минерали и елементи во трагови. Се верува дека поттикнува подобро варење и го зајакнува имунитетот, а во последно време се направени и бројни студии кои го поврзуваат со ублажување на мигрената.
Како моќен антиоксиданс, се верува дека куркумата помага во намалување или спречување на симптомите на мигрена, според некои студии, пишува Greatist.
Студијата од 2021 година покажа дека куркумата во комбинација со коензимот Q10 наводно намалува колку често, колку сериозно и колку долго луѓето доживуваат напади на мигрена.
Друга студија покажа дека луѓето со мигрена кои земале комбинација од куркума и омега-3 масни киселини имале помалку „епизоди“ на мигрена.
Студија на животни од 2017 година покажа дека куркумата ја ублажува болката кај стаорците со симулирани симптоми на мигрена, како и го намалува нивото на оксидативен стрес и крвниот притисок.
Експертите дошле до докази кои сугерираат дека додавање на куркума може да намали:
– бројот на напади на мигрена
– траењето на мигрената
– интензитетот на болката
Сепак, потребни се повеќе истражувања пред здравствените работници безбедно да препорачаат куркума за мигрена.