Експертите откриваат: Дали медот може да се расипе и како правилно да го чувате?

popara16 јануари, 20221min00
Med-1-2048x1361

Медот е веројатно последната храна во куќата, на која ќе го проверите рокот на употреба.

Општо е мислењето дека ако е добар, медот не може да се расипе.

Сепак, експертите велат дека со текот на времето, медот може да го изгуби вкусот, па дури и да се расипе.

– Луѓето секогаш велат дека медот е единствената храна која трае вечно – вели Марина Маркезе, и коавтор на книгата „Мед за кукли“.
Реалноста, вели тој, е малку покомплицирана. Но, ако се складира правилно, медот може да трае многу долго.

– Сепак, медот не е како виното кое со годините станува поубаво – забележува таа.

prirodni lek za gvožđe

Дали медот е расипан?

Без разлика дали се работи за суров или термички обработен мед, ако медот се чува во сад со капак и ако не се додаде вода во него (или од човечка рака или од влага во воздухот), тој нема да се расипе.

Медот се состои од околу 80 проценти шеќер (мешавина од фруктоза и гликоза) и 17 проценти вода. Останатите 3 проценти се мешавина од витамини, минерали, ензими, полен и комбинација на вкусови.

Благодарение на малата содржина на вода, медот нема да се расипе во традиционална смисла, што значи дека мувлата или опасните бактерии нема да растат во теглата со мед. Дури и ако се складира правилно, неговата арома и вкус може да почнат да бледнеат со возраста, но ако не сте професионален „дегустатор“ на мед, можеби нема ни да го забележите.

Како правилно да го чувате медот?

Погрижете се капакот да биде добро затворен и оставете го медот на собна температура. Имајте ги на ум температурните разлики кои можат да го поттикнат процесот на кристализација.

Иако медот тешко се расипува, тоа не е невозможно. Ако медот се чувал без капак или ако му се додаде вода, можно е медот да ферментира или да се формира мувла во него. Ако видите меурчиња или мувла во него, фрлете го.

Што да направите ако медот се стврдне?

Не грижете се ако медот одеднаш се промени од течен во цврст. Медот може да развие мали кристали и да добие потемна боја. Но, тоа не значи дека нешто не е во ред со тоа, тоа е само кристализација.

Сепак, стапката на кристализација на здравиот мед зависи од видот на медот. Иако медот се состои од мешавина од шеќер (особено гликоза и фруктоза) и вода, точниот сооднос варира во зависност од видот на медот. Кристализацијата настанува кога гликозата (која во вода се разложува помалку од фруктозата) се залепи на трагите од полен во медот, кои почнуваат да се одвојуваат од водата.

Колку повеќе гликоза во медот, толку побрзо ќе се кристализира. Доколку барате сиров мед кој нема брзо да се кристализира, Маркезе советува да купите мед од кисело дрво, обичен багрем. Станува збор за видови мед со повеќе фруктоза, што значи дека побавно се кристализираат.

Повеќето видови мед од продавницата се и термички обработени и филтрирани за да се отстрани поленот, што значи дека и побавно ќе се кристализираат.

Нема ништо лошо во кристализираниот мед, но ако текстурата ви пречи, можете да ја ставите теглата во сад со топла вода или едноставно да ја ставите во микробранова печка на ниска температура за да и дадете помека текстура.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma