Сите знаеме дека солта се наоѓа во речиси сите намирници, а поддржувачите на здрава храна се убедени дека треба да се откажат од додавањето сол во оброкот не само за време на диетата, туку и секојдневно.
Иако е неопходен зачин, постојат различни намирници и зачини кои можат да ја заменат солта, бидејќи солта лошо влијае на здравјето.
Билки – натриумот не е само во солта, туку и во растенијата. Свежите или сушените билки можат да го подобрат вкусот на храната и да ја намалат потребата од солење. Магдонос, зачин, босилек, ѓумбир, ловор, оригано, ким, коријандер.
Лук, бибер и пиперка – лукот е совршена замена за сол, особено сушен, во прав. Или можете да го измешате со малку бибер, босилек, црвен пипер и мајчина душица, да ги изматите во блендер и да направите идеална комбинација како замена за сол
Солен зачин од целер – сами направете ја најздравата замена за сол – целерот исечкајте го и ставете го во рерна да се исуши на најниска можна температура. Потоа ставете го во блендер и мешајте неколку минути, додека не добиете прашок. Со инка истурете ја во саламура и ќе имате спремна сол од целер.
Зачини за зеленчук – зачинете салати, супи и други јадења со сок од лимон, јаболков оцет, билки и нема да има потреба од солење. Додадете семки од сончоглед во готвените оброци, кои имаат солен вкус поради натриумот.