Недостатокот на магнезиум може да доведе до болки во мускулите и грчеви.
За да се зачува нивното здравје, неопходно е да се земаат доволни количини од оваа супстанца, а тофу сирењето е многу богато со него.
65 грама тофу содржи 37 милиграми магнезиум. Толку мала количина на тофу, вегетаријански извор на протеини, задоволува 43 отсто од дневните потреби на човекот за калциум.
Тофуто обезбедува и доволна дневна количина на железо, минерал кој му е потребен на телото за производство на хемоглобин.
Тофуто има неутрален вкус. Посебно е погоден за подготовка на посложени јадења и ќе го добие вкусот на храната со која се комбинира при готвење.
Има бело, чадено, чадено со адитиви и тофу на скара, а за мускулите најдобро е белото тофу, бидејќи е најбогато со магнезиум.
Тофуто е идеално комбинирано со тестенини и ориз.