За ‘рскавици и зглобови: Храна која ги зајакнува коските

popara15 декември, 20221min00
Screenshot_5

За да ги заштитите вашите коски, треба да додадете храна богата со калциум, витамин Д кој му помага на вашето тело да го апсорбира калциумот, витаминот Ц кој е одговорен за синтезата на колаген и фосфор.

 

 

 

Како што стареете, важно е да ги имате на ум сите значајни промени што се случуваат во вашето тело и соодветно да ја прилагодите вашата исхрана. Една од овие промени е поврзана со вашите коски. Како што луѓето стареат, природно почнуваат да ја губат коскената маса и густина побрзо отколку што може да се формира ново ткиво, што значи дека коските можат да станат кршливи и посклони кон кршење.

 

Ова е особено за жените во постменопауза кои го губат коскеното ткиво со побрзо темпо во првите пет години по менопаузата поради намалувањето на нивото на естроген, кој ги штити од болести на коските.

 

Факт е дека и вашите коски почнуваат да губат калциум и други есенцијални минерали со текот на годините. За среќа, добро балансирана исхрана може да помогне. Со консумирање на храна која е богата со витамини и минерали кои ги зајакнуваат коските можете да го намалите ризикот од губење на коскената маса и сите ризици кои доаѓаат со тоа.

 

Слабото здравје на коските може да доведе до проблеми како што се рахитис и остеопороза, како и зголемена шанса за кршење на коските подоцна во животот поради пад. Јогуртот, млекото и сирењето се богати со калциум и се добри за здравјето на коските. Сепак, има и многу други намирници кои можат да ви помогнат, особено ако сте вегетаријанец.

 

Лосос

 

Лососот е идеален за ручек или вечера. Оваа риба не е полна со една, туку неколку хранливи материи кои можат да го подобрат здравјето на коските. Лососот е богат со протеини кои се клучни за градење на коскеното ткиво. Обезбедува и витамин Д, кој му е потребен на телото да го апсорбира калциумот од храната и да го складира во коскеното ткиво за да ги заштити коските од кршење.

 

Друга причина зошто лососот е одличен избор е тоа што витаминот Д е хранлива материја растворлива во масти, па затоа маснотиите што ги содржи оваа риба му помагаат на вашето тело подобро да го апсорбира витаминот.

 

Кељ

 

Мажите постари од 50 години треба да консумираат 1.000 милиграми калциум дневно, додека жените на иста возраст треба да консумираат 1.200 милиграми калциум дневно.

 

Темно лиснатиот зеленчук како кељ или рукола е богат со калциум, кој е суштински минерал за здравјето на коските. Само една чаша сецкан кељ содржи приближно 170 милиграми калциум или околу 15 проценти од дневните потреби за калциум. Конзумирањето на соодветна количина на калциум е клучно за луѓето постари од 50 години, бидејќи коските имаат тенденција брзо да го губат калциумот како дел од стареењето. Кељот содржи витамин К, кој е неопходен за создавање на витална компонента на коскеното ткиво.

 

Пиперки

 

Една голема жолта пиперка содржи 342 милиграми витамин Ц. Витаминот Ц го стимулира производството на клетки кои формираат коски и ги штити коскените клетки од оштетување.

 

Јајца

 

Експертите велат дека започнувањето на денот со пржени јајца или омлет е лесен начин да ги заштитите вашите коски. Јајцата се ретка храна која природно обезбедува витамин Д кој е потребен за апсорпција на калциумот од цревниот тракт. Додека витаминот Д може да се апсорбира од сончевата светлина, многу луѓе не добиваат поголем дел од дневната светлина и затоа не добиваат соодветен витамин Д во нивната исхрана.

 

Никогаш не ги исфрлајте жолчките бидејќи една жолчка содржи речиси 100 проценти од дневната вредност на витаминот К2, витамин растворлив во масти кој доставува калциум до коските. Постарите луѓе треба да се погрижат витаминот К2 да биде дел од нивната секојдневна исхрана за да се осигураат дека калциумот соодветно се пренесува во нивните коски.

 

Семки од тиква

 

Без разлика дали ги грицкате или ги ставате во салати, семките од тиква се супер храна која може да има големо влијание врз вашите коски. Тие се богати со магнезиум, цинк и фосфор  сите минерали неопходни за здравјето на коските.

 

Магнезиумот го поддржува активирањето на витаминот Д, кој помага во регулирањето на калциумот и фосфорот за градење и одржување на коскената маса. Цинкот е потребен за апсорпција на калциум. Без цинк не можете да одржувате здрави коски.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma