Зелениот зеленчук, кој го содржи додатокот во исхраната хлорофилин, ги ублажува воспалителните болести на цревата, како и Кроновата болест и улцеративниот колитис, открија истражувачите од Центарот за истражување на дијабетес и метаболизам на Универзитетот Сечуан во Кина и колегите од медицинскиот центар Cedars Sinai во Лос Анџелес. Дополнително, хлорофилинот значително ја намалува смртноста поврзана со воспалителна болест на цревата, губење на тежината, дијареа и окултна крв во столицата, оштетување на цревниот епител и инфилтрација на воспалителна клетка. Наодите од студијата беа објавени во американскиот весник за физиологија-гастроинтестинална и физиологија на црниот дроб.
Точната причина за воспалителна болест на цревата е непозната
Хроничните гастроинтестинални нарушувања, како што е воспалителната болест на цревата, погодуваат стотици милиони луѓе ширум светот, а овој здравствен проблем создаде глобален здравствен товар поради зголемените трошоци за лекување. Иако точната причина за воспалителна болест на цревата не е целосно разбрана, некои фактори кои придонесуваат за развојот на болеста се стресот и околината, начинот на живот и изборот на храна, како што се големата потрошувачка на месо или риба. Хроничното воспаление, абнормалноста во автофагијата – процесот на телото на чистење на оштетените клетки за да се направи простор за понови, поздрави клетки – и лизозомалниот стрес (абнормалност на органелата што доведува до воспаление) се исто така поврзани со болеста на црви.
Тековната терапија за воспалителна болест на цревата вклучува лекови кои го потиснуваат имунолошкиот систем (имуносупресиви) и хирургија. Сепак, долготрајната употреба на имуносупресивни третмани може да доведе до сериозни несакани ефекти, како што се опортунистички инфекции, па дури и откажување на органите.
Во оваа студија, истражувачите открија дека земањето орален додаток на хлорофилин – соединение добиено од зелениот пигмент пронајден во зелениот зеленчук – го намалува колитисот и абнормалностите во цревниот епител на глувците. Исто така, потрошувачката на зелен зеленчук и хлорофилин може да биде ефикасна за закрепнување од воспалителна болест на цревата, делумно со намалување на воспалението и автолизозомалниот флукс (процес кој го користи лизозомот за разградување и отстранување на токсичните молекули и органели). Зелениот пигмент, кој најмногу се наоѓа во зелениот зеленчук и додатоците, може да предизвика сигнали за хранење за да предизвика автофагија во клетките, што ги потиснува симптомите на воспалителна болест на цревата.