Чоколадото на многумина им е омилено уживање, а доволна е барем една коцка да го заслади денот. Но, дали знаевте дека постои погрешен начин за складирање на чоколадо? Сигурно барем еднаш сте го чувале во фрижидер, но според нутриционистите тоа е погрешно.
Научникот за исхрана Натали Алибранди ги откри најголемите грешки што ги прават луѓето кога уживаат во слаткото задоволство.
Чоколадото не треба да се чува во фрижидер, бидејќи влажноста е превисока. Наместо тоа, оптималната температура беше откриено дека е 18°C. Знаците дека вашето чоколадо е неправилно складирано вклучуваат дека нема остар звук кога ќе го скршите. Исто така, еден од знаците е дека почнува да се распаѓа или пребрзо се топи во устата.
Натали тврди дека 11 наутро е најдобро време за јадење чоколади, бидејќи какаото содржи кофеин и шеќер, што ги прави добри пред ручек.
Треба да дозволите чоколадото да се растопи во устата за да се развијат вкусовите, давајќи попријатно искуство. Едно интересно „правило“ вели дека треба да го зголемите времето помеѓу конзумирањето на парчињата. Повеќето веднаш преминуваат на следното парче, но според експертите, би било добра идеја да почекате до 15 минути пред да преминете на второто парче за да уживате во неговиот вкус.