Брзо и лесно
Сите знаеме дека лукот е главната состојка во повеќето јадења, а токму лукот го дава тој посебен, препознатлив вкус. Сепак, сечкањето може да биде мачно, бидејќи никогаш не се сечка ситно, а се лепи и за ножот и прстите. Особено што на крајот на краиштата рацете со денови имаат непријатен мирис.
Ако се обидете да го изрендате, поголемиот дел се лепи за рендето или дробилката. Сепак, постои едноставно решение за сите овие проблеми.
Сè што е потребно е да оставите неколку исчистени чешниња во замрзнувач преку ноќ пред да го рендате.
Замрзнатиот лук лесно се ренда, а овој принцип можете да го користите и за други намирници, како лути пиперки или кромид.
Овој трик не само што го олеснува целиот процес, туку и го продолжува рокот на траење на состојките што ги чувате во замрзнувач.