Истражувањата ја докажаа штетноста на СОЛТА: Луѓето кои јадат посолени оброци имаат 28 отсто поголеми шанси да добијат сериозни болести

popara13 јули, 20221min00
22726_so_f

Најлошо е кога дополнително ќе додадете сол во вашата храна

Истражувачите следеле повеќе од 500.000 Британци речиси една деценија. Резултатите покажале дека луѓето кои секогаш додавале повеќе сол во своите оброци имале 28 отсто поголеми шанси да умрат пред да наполнат 75 години, во споредба со оние кои никогаш или ретко додавале сол.

Вишокот на сол во вашиот систем предизвикува крвта да ја задржува водата, притискајќи ги вашите крвни садови и зголемувајќи го крвниот притисок. Ова може да го зголеми ризикот од срцев или мозочен удар. Срцевите болести и мозочниот удар се меѓу најголемите убијци, годишно убиваат околу 160.000 луѓе, а бројот на смртни случаи во САД е околу пет пати поголем.

Сепак, експертите велат дека солта која е „скриена“ во нашата храна значи дека многу луѓе јадат повеќе сол отколку што мислат.

– Ни треба малку сол во исхраната. Јадењето премногу сол може да доведе до висок крвен притисок, што пак го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар. „Иако секогаш е важно луѓето да внимаваат да не додаваат премногу сол во нивната храна, огромното мнозинство сол веќе е во храната пред да ја купиме, што значи дека консумираме повеќе отколку што мислиме“, рече Клои Мекартур од Британска фондација за срце.

Истражувачите решиле да го разгледаат додавањето сол на масата бидејќи проценката на вкупниот внес на сол е тешка поради високото ниво на сол во секојдневната исхрана. Натриумот се додава во низа намирници, од готови оброци како инстант супи до сосови за тестенини, за да бидат повкусни.

Солта исто така може да го продолжи нивниот рок на траење и се додава на производи како што се исечени шунки и друго суво месо.

Експертите од Универзитетот Тулејн анализирале податоци од 501.379 луѓе. На почетокот ги прашале колку често ја посолуваат храната – со опциите никогаш/ретко, понекогаш, обично или секогаш.

За време на просечното следење од девет години, регистрирани се околу 18.474 предвремени смртни случаи (под 75-годишна возраст). Околу три на секои 100 луѓе на возраст меѓу 40-69 години умираат предвреме во општата популација.

Новите пресметки за студијата, објавени во „European Heart Journal“, сугерираат дека еден од 100 луѓе кои додаваат сол во храната може да умре млад. Професорот Лу Ки и тимот исто така пресметале за колку години љубителите на сол го намалуваат животот во споредба со оние кои не додавале сол. На 50-годишна возраст, очекуваниот животен век е намален за околу 1,5 години и 2,3 години за жените и мажите кои секогаш додавале сол во својата храна. Научниците откриле дека ризикот од рана смрт е малку помал кај луѓето кои јаделе најмногу овошје и зеленчук.

„Дури и скромното намалување на внесот на натриум, со додавање помалку или без сол во јадењата, веројатно ќе доведе до значителни здравствени придобивки“, напишал професорот Ки.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma