КАКО ВЛИЈАЕ ХРАНАТА НА НАШИОТ ОРГАНИЗАМ: Еве кои намирници предизвикуваат „вонредна состојба“ во организмот

popara23 октомври, 20221min00
676 (33)

Со почетокот на есента мораме посебно да се грижиме за нашиот имунитет. Витаминските комплекси и чајот со лимон сепак нема да не заштитат од настинки доколку јадеме храна која го ослабува имунитетот. Експертите советуваат да се отстранат штетните намирници од менито за периодот на вируси и настинки да помине што побезболно.

Брзата храна го става организмот во вонредна состојба и може да предизвика алергии, но и дијабетес, потсетуваат лекарите и наведуваат дека не се „забранети“ само хамбургерите и помфритот.

„Шеќерот и кондиторските производи го влошуваат имунитетот и создаваат идеална средина за размножување на бактериите. Консумацијата на преработена храна го поттикнува и одбранбениот одговор на организмот“, потсетуваат лекарите.

Професионалната нутриционист-диететичар Јована Срејиќ Ферлуга неодамна во интервју за порталот „Лепа и среќа“ откри кои намирници треба да се вклучат во есенското мени.

Јаболка

Покрај дарежливата количина на витамин Ц, едно јаболко содржи околу 20 проценти од препорачаната дневна доза на влакна, кои можат да го подобрат здравјето на цревата, да го намалат крвниот притисок, па дури и да помогнат во намалувањето на ризикот од гастроинтестинални заболувања и рак.

Цвекло

Задолжително за вежбачите и луѓето со срцеви заболувања, цвеклото е богато со неоргански нитрат, соединение кое телото го претвора во азотен оксид. За возврат, азотен оксид ги проширува крвните садови, го зголемува протокот на крв и ја подобрува кардиоваскуларната функција.

Калинка

Семките од калинка се полни со антиоксиданси. Всушност, сокот од калинка содржи повеќе антиоксиданси кои се борат против болести и рак отколку црвеното вино и зелениот чај.

Прокељ

Прокељот го спречува создавањето на малигни клетки благодарение на содржината на сулфорафан, моќна фитохемикалија. Но, за разлика од зелката, никулците се исто така добар извор на протеини. Една чаша содржи 3 грама.

Костен

Костените се всушност повеќе слични во исхраната со цели зрна отколку другите јаткасти плодови, како што се бадемите и оревите. Богати со витамин Ц и сложени јаглехидрати, тие се малку масти и имаат помалку калории по грам во споредба со другите јаткасти плодови.

Тиква

Тиквата содржи бета-каротин, кој се претвора во витамин А. Чаша сирова коцки тиква обезбедува околу 55 отсто од дневните потреби за витамин А. Тиквата исто така обезбедува калиум и витамин Ц.

Брокула

Брокулата содржи сулфорафан, соединение кое може да заштити од рак. Содржи витамини Ц и К и е богат со растителни влакна.

Круша

Ова есенско овошје е богато со витамин Ц и калиум, кој ја регулира работата на срцето и им овозможува на мускулите и нервите да ги извршуваат своите функции.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma