Постои брз и лесен начин да го одмрзнете месото кое ви треба веднаш.
Веројатно ви се случило додека ги одвојувате состојките за ручек да сфатите дека месото не е одмрзнато. Месото по правило треба да го извадите претходниот ден и да го оставите во фрижидер полека да се одмрзне. Но, проблемот е што не секогаш ви текнува на тоа и потоа сите прибегнуваат кон топла вода, или микробранова печка. Ова не е најдобро решение бидејќи месото го губи својот квалитет.
Постои едноставен трик кој не го знаат сите домаќинки, а вреди злато. Ќе ви помогне кога брзате или едноставно не сте подготвиле се на време.
Се што треба да направите е да истурете 1,5 до 2 литри вода во тенџере и малку да ја загреете. Не треба да зоврие само да биде топла. Потоа истурете 3 лажици шеќер и мешајте додека не се растопи. Ставете го месото внатре и оставете 15 минути. Тоа што е во слатка вода нема да влијае на вкусот или квалитетот на месото.