Обичен или сладок портокал е вид на омилено овошје кое најчесто се цеди во сок, се јаде сирово или се користи за подготовка на десерти, но името не е гаранција дека секогаш ќе добиеме сочен залак. Севилските портокали се погорчливи, додека портокалите од Валенсија најчесто се користат во производството на сокови.
Еден од начините на кој можете да препознаете сочно овошје е да го држите во рака и да ја почувствувате неговата тежина – колку е потежок во однос на неговата големина, толку посочен ќе биде портокалот. Оние кои изгледаат премногу лесни може да бидат суви. Цврста, светло обоена овошка исто така може да биде добар избор и избегнувајте меко овошје или оние со видливи оштетувања. Помирисајте ги – оние што мирисаат на зрело се исто така добри кандидати.
Како да препознаете сочен портокал?
Детал што ќе ви ја олесни потрагата по сочни портокали е испакнатоста на долната страна, спроти стеблото – изберете ги оние овошја што ја имаат. Така барем велат бабите кои повеќе знаат за народната мудрост. Друга теорија е дека послатки се портокалите со поголема дупка – односно „папок“. Во секој случај, ако купувате портокали на пазар, најдобро е да побарате од продавачот да ви даде парче да пробате.