Не купувајте веќе спакувани овошја, ниту оние кои се идентични по изглед и големина
Многу се зборува за органска храна, прскано или непрскано овошје и зеленчук…
А дали воопшто знаете да проверите дали доматот е полн со „хемикалии“ или не?
Пролетта официјално започна и понудата на маркетите и пиљарите вклучува овошје и зеленчук кои се чуваат цела зима. Јаболката за да издржат што подолго се третираат со восок, глицерин, парафин, калциум хлорид, а најопасна од сите овие материи е дефинил. Бидејќи, всушност, ова е производ произведен со рафинирање на нафта, тој има тенденција да биде канцероген.
Доматите спаѓаат во групата овошја и е невозможно да се одржуваат во текот на целата зима, но веќе на пролет се пуштаат во продажба.
Како да знаете дали доматот е прскан?
За да одредите дали зеленчукот или овошјето имаат пестициди, можете да исечете домат и да ја погледнете неговата внатрешност. Обично доматот со отрови има жолтеникави ленти, во центарот има жолт „дел“.
Внимавајте доматите да не се сите со иста големина и идентичен изглед. Затоа избегнувајте спакувано овошје.
Ако доматот не изгледа „совршено“, ако има бразди, кафеави шари или дел од него изгледа „фелерично“, најверојатно се работи за непрскан домат.