Редовното консумирање ким може да го забрза процесот на слабеење до три пати
Научниците од Институтот за медицински науки во Иран „Шахид Садуги“ открија дека луѓето кои јадат по една лажичка мелен ким секој ден губат тежина три пати побрзо од луѓето кои се на диета, но не го консумираат овој зачин.
Во истражувањето учествувале 88 жени со прекумерна тежина. Во текот на студијата, сите жени го намалиле дневниот внес на калории за 500 и ги следеле советите за здрава исхрана.
Половина од испитаниците секој ден јаделе по 3 грама ким во прав измешан во нискомасен и незасладен јогурт.
По три месеци, групата која конзумирала ким изгубила повеќе килограми, имено испитаниците изгубиле во просек 1,5 килограм повеќе од жените кои не конзумирале ким. Освен тоа, маснотиите во телото им биле намалени за дури 14 проценти.
Жените кои не јаделе ким изгубиле околу пет килограми, а процентот на маснотии им се намалил за 4,9 отсто.
Зачинот им помогнал и значително да ја намалат количината на лошиот холестерол. Овој ефект научниците го објаснуваат со тоа што кимот содржи изобилство на фитостероли, кои имаат способност да го апсорбираат холестеролот, а содржи и супстанции кои го забрзуваат метаболизмот.
Резултатите биле покажани и кај жени кои не ја промениле исхраната
Во истражувањето објавено во списанието „Phytotherapy Research“, учествувале 70 физички активни жени кои имале прекумерна тежина или биле дебели, а во текот на истражувањето не ја промениле исхраната и физичката активност. На групата која користела ким 90 дена, обемот на половината им се намалил за 6 cm.
Резултатите покажале дека земањето 30 мл воден екстракт од ким (Carum carvi L.) дневно во форма на додаток во исхраната во период од 90 дена довел до намалување на обемот на половината за 6,2 cm и намалување на обемот на бутовите за 5,4 cm, во споредба со плацебо групата, вели „Miss7zdrava“.
Научниците ги припишуваат овие резултати на комбинацијата на антимикробното, антиоксидантното и антиинфламаторното дејство на екстрактот од ким, заедно со неговиот ефект врз намалувањето на апетитот.