Што всушност значи „збогатен“ леб и кој вид леб има најмалку ефект врз зголемувањето на нивото на шеќер?
Одговорот е: ‘ржан леб од цело зрно. Нивото на шеќер во крвта се зголемува откако ќе јадете храна која содржи јаглени хидрати. Ова го вклучува лебот. Ако сте загрижени за шеќерот во крвта, ржаниот леб од цело зрно е најдобриот избор.
Ќе ве држи сити подолго од другите видови леб, а предизвикува и најмали и најсуптилни промени во нивото на шеќер. Ова е важно за луѓето со дијабетес. Во принцип, изберете леб со покрупна текстура со многу парчиња зрна за да избегнете скокови на шеќерот во крвта.
ДАЛИ „ЗБОГАТЕНИОТ“ ЛЕБ Е ПОЗДРАВ?
Одговорот на ова прашање е: НЕ. Терминот „збогатен“ се однесува главно на бел леб или други лебни производи направени од ‘ржано брашно. Со тоа се постигнува полесен и полабав изглед на лебот и се продолжува неговиот рок на траење на полиците на продавниците. Но, во тој процес брашното останува без поголем дел од влакната, железото и Б-витамините.
Зборот „збогатен“ во овој случај само значи дека по процесот повторно се додадени витамини од групата Б и железо, но потоа не може да се додадат влакна. А лебот од цело зрно содржи влакна, па затоа е подобар избор.