Љубителите на чоколадо никогаш не се уморни од неговиот интензивен и полн вкус, а овој десерт е еден од најдобрите. И тој е толку лесно да се направи!
Вкусна торта збогатена со лешници е идеален избор за оние на кои лесните овошни колачи не им се доволни за навистина да се засладат, а еве како да ја подготват.
Состојки:
За кората:
2 јајца
2 лажици брашно
2 лажици шеќер
2 лажици масло
половина лажица какао
За ганаш:
600 грама темно чоколадо
сок од еден голем портокал
140 милилитри слатка павлака
Повеќе:
200 грама чоколадо
2 лажици кристален шеќер
една рака лешници
Подготовка:
Јајцата и шеќерот се матат, се преливаат две лажици масло, па постепено се додава брашното и какаото. Се пече во рерна загреана на 180 степени додека бисквитот не порумени.
Растопете го шеќерот со лешниците, и сето добро мавајте со чекан додека не добиете ситни парчиња.
Растопете го чоколадото, па истурете ја слатката павлака и на крај сокот од портокал, промешајте, па оставете добро да се згусне.
Врз кората посипете ги лешниците со шеќер, па прелијте со ганашот. Потоа прелијте со растопената чоколада.