Ganache (ganache) крем за љубителите на чоколадо е врвно задоволство за сите непца!
Оваа слатка павлака се прави многу лесно (потребни се само две состојки) и може да се користи на многу начини: како глазура, чоколаден крем, чоколаден прелив, фил за пралини или чоколадни тартуфи, а можете да ја зачините со кафе, цимет или нане и користете го како фил за печени кори за колачи, за да направите инстант чоколадна торта.
РЕЦЕПТ:
250 гр тврдо чоколадо
250 мл полномасна павлака
Чоколадото ситно исецкајте го со остар нож; колку се помали парчињата, толку побрзо и подеднакво ќе се стопи чоколадото. Во огноотпорен сад ставете ја сечканата чоколада.
Во тенџере сварете го кремот. Со зовриениот крем прелијте го чоколадото и постојано мешајте додека смесата не се изедначи и добро се измеша. Ставете го во фрижидер само додека не се стврдне и олади, околу еден час.
Изматете го ганашот со електричен миксер додека не се удвои волуменот, околу 10 минути.
Кога ќе се излади, чувајте го во фрижидер додека не ви затреба.
Дополнителен совет: ганашот може да се направи една недела однапред ако се чува покриен во фрижидер. Нежно загрејте го пред да го измешате.