Пилешкото месо е едно од омилените меса во најжешките летни денови бидејќи обично брзо се обработува термички, па домот не се загрева премногу. Додадете зеленчук и ќе добиете оброк полн со влакна кој е богат и заситен, а има едноставно прекрасен вкус.
Состојки:
За салата:
пилешко бело месо
1 главица зелена салата
2 парчиња леб
5 печурки
1 рукола
1 тиквичка
масло
За прелив:
2 рендани краставици со средна големина
половина чаша павлака и уште половина чаша јогурт
3 лажици мајонез
2 рендани чешниња лук
рендан пармезан по вкус
сол и бибер по вкус
лук во прав
мелен бибер
Подготовка:
Пилешкото убаво зачинете го по вкус, премачкајте го со масло и печете во рерна загреана на 200 степени.
За тоа време исецкајте ги печурките и тиквичките, зачинете ги и додајте да се пржат, па додадете го лебот исечкан на коцки.
Кога ќе биде готово, исечкајте ја зелената салата и руколата, па измешајте ги со пржениот зеленчук и лебот и со пилешкото исечкано на помали парчиња. Додадете ги сите состојки за преливот и убаво измешајте.
Посипете со пармезан.