Лесна, кремаста, декоративна: Шарлота торта со ванила и црвено овошје е торта на која секогаш со задоволство ѝ се навраќаме

popara27 февруари, 20221min00
335825_torta-sarlota-markiza-sa-jagodama-shutterstock-306662624_ff

Без разлика дали ја нарекувате торта Шарлот или Маркиз, таа е прекрасна торта која лесно се подготвува. Сè што треба да направите е да подготвите колачиња, филови и освежителни плодови по ваш избор.

Во лето тоа може да бидат јагоди, но можете да користите и замрзнати. Можете исто така да берете цреши или да чекате лето за цреши …

За што и да се одлучите, Шарлотата ќе има одличен вкус. Најмногу време, всушност, чекате колачот да се излади, но подготовката е прилично едноставна.

Состојки:

500 мл млеко
5 жолчки
200 мл слатка павлака
125 гр шеќер
кесичка желатин
мешунка од ванила (или користете течен екстракт од ванила)
пакување бисквити
овошје по желба

Подготовка:

Сварете го млекото и ванилата заедно. Изматете ги жолчките и шеќерот додека не станат пени, а потоа постепено додајте ги во млекото. Мешајте со жица за матење на тивок оган додека не се згусне.

Тргнете од шпорет и додајте го желатинот што сте го раствориле во водата според упатството на кесичката. Мешајте додека се се стопи и соедини. Додадете го шлагот. Во филот можете да додадете и сечкано овошје.

Дното и страните на калапот премачкајте ги со бисквити. Рабовите на калапот можете да ги премачкате со бисквити натопени во млеко за да бидат помеки. Додадете го филот во колачињата. Оставете неколку часа да се излади во фрижидер.

Украсете ја Шарлот со вишни, јагоди, цреши …

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma