Магија со ореви и суво грозје: Највкусните баклави без кора!

popara29 мај, 20221min00
Baka-18

Дали сакате благо, особено баклава?

Тогаш еден рецепт за баклава без кора сигурно ќе ви биде пријатно изненадување.

Совршената комбинација од ореви, гриз, цимет, лимон и суво грозје никогаш нема да ве остави рамнодушни.

На крајот на краиштата, најдобро е да се обидете и да се уверите сами!

Состојки:

За прелив:

300 гр шеќер
100 мл. вода
1 ванилин шеќер
1/2 лимон

Баклавата бара:

4 јајца
4 лажици шеќер
100 гр брашно
100 гр гриз
100 мл јогурт
1/2 прашок за пециво
100 гр сечкани ореви
100 гр суво грозје
морско оревче
малку цимет

Подготовка:

Додадете шеќер, додадете вода, лимон и ванилин шеќер. Оставете да се свари и сирупот да стане густ. Оладете. Изматете ги белките со шеќерот додека не се стегнат.

Додадете брашно и гриз со прашокот за пециво, жолчките, маслото, јогуртот, половина сечкан орев, сувото грозје, морските ореви, циметот и сè полека измешајте.

Плехот премачкајте го со масло и посипете го со брашно. Се прелива во плех со димензии 30 × 20 cm, па одозгора се посипува остатокот од сечканите ореви и се пече на 200 степени околу 30 минути. Печената баклава се сече на коцки и се прелива со изладениот сируп. Послужете кога ќе се впие.

Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка:

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma