Дали сакате благо, особено баклава?
Тогаш еден рецепт за баклава без кора сигурно ќе ви биде пријатно изненадување.
Совршената комбинација од ореви, гриз, цимет, лимон и суво грозје никогаш нема да ве остави рамнодушни.
На крајот на краиштата, најдобро е да се обидете и да се уверите сами!
Состојки:
За прелив:
300 гр шеќер
100 мл. вода
1 ванилин шеќер
1/2 лимон
Баклавата бара:
4 јајца
4 лажици шеќер
100 гр брашно
100 гр гриз
100 мл јогурт
1/2 прашок за пециво
100 гр сечкани ореви
100 гр суво грозје
морско оревче
малку цимет
Подготовка:
Додадете шеќер, додадете вода, лимон и ванилин шеќер. Оставете да се свари и сирупот да стане густ. Оладете. Изматете ги белките со шеќерот додека не се стегнат.
Додадете брашно и гриз со прашокот за пециво, жолчките, маслото, јогуртот, половина сечкан орев, сувото грозје, морските ореви, циметот и сè полека измешајте.
Плехот премачкајте го со масло и посипете го со брашно. Се прелива во плех со димензии 30 × 20 cm, па одозгора се посипува остатокот од сечканите ореви и се пече на 200 степени околу 30 минути. Печената баклава се сече на коцки и се прелива со изладениот сируп. Послужете кога ќе се впие.
Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка: