Малку брусници, шеќер, сок од портокал и уште неколку состојки ќе бидат доволни за да направите вкусен џем
Есента е идеално време за правење кифлички, палачинки и други задоволства, а она што најдобро одговара со нив, е секако џем од брусница.
А еве како да го направите:
СОСТОЈКИ:
- чаша свежи брусница
- три лажици шеќер
- четвртина чаша вода
- четири лажици сок од портокал
- четвртина лажичка рендана кора од портокал
- малку цимет
ПОДГОТОВКА:
Во тенџере ставете ги брусниците, шеќерот, водата, сокот и кората од портокал и малку цимет, па варете со мешање на умерена температура додека не почне да врие и шеќерот целосно се стопи. Намалете ја топлината и продолжете со динстањето со повремено мешање уште десет минути. Тргнете го од оган и истурете во претходно стерилизирани тегли.