Деновиве ги славиме Божиќ и Бадник, а оние што не постеле, сега ќе го сторат целиот пост. Идеална опција за појадок, ручек или вечера е посна солена пита, а една од омилените пити на домаќинките е пита со праз и ориз.
Евтин е, вкусен и можете да го подготвите за кратко време… Еве еден едноставен рецепт.
Состојки:
половина килограм кори
4 снопови праз
250 гр ориз
200 мл масло
сол, бибер…
Подготовка:
Сварете го оризот, но зрната да останат цели. Исецканиот праз се пропржува, се меша со оризот и се динста. Зачинете со сол и бибер по вкус.
По целата површина премачкајте три кори, попрскани со мешавина од вода и масло, со мешавина од праз и ориз.
Се виткаат во ролни и се редат на плех.
Кифличките премачкајте ги со масло, па печете околу 30 минути на 180-200 степени.